Scholing

voor counselors.

Algemene informatie

Elke counselor moet op de hoogte zijn en blijven van het vakgebied. Dit betekent dat je een basiscursus counseling moet volgen en daarna regelmatig bij moet scholen. Bijscholing kan bestaan uit het volgen van e-learning, maken van toetsen of bijwonen van geaccrediteerde regiobijeenkomsten.

Basiscursus counseling

Om een zwangere te counselen moet je een erkende opleiding tot counselor prenatale screening hebben afgerond. Alle opleiding(en) verloskunde in Nederland zijn erkend. Dus als je in Nederland bent afgestudeerd tot verloskundige, heb je de kennis die je nodig hebt om te counselen. Daarna kun je een kwaliteitsovereenkomst aanvragen.

Heb je geen opleiding verloskunde gevolgd maar wil je wel graag counselen? Dan kun je een eendaagse basiscursus counseling volgen. Dat kan bij het Amsterdam UMC of het UMC Utrecht.

Bijscholing voor counselors

Als counselor is het belangrijk dat je je bijschoolt in de prenatale screening. In januari 2022 is de nieuwe bijscholingsronde van start gegaan. In deze bijscholingsronde, die 5 jaar duurt, dien je 20 accreditatiepunten te halen. De RC’s monitoren de voortgang van de gevolgde bijscholing en toetsen deze tussentijds. Hiervoor wordt gekeken naar de bijscholing die in Peridos is vastgelegd.

Wanneer je je als verloskundige inschrijft bij het deelregister counseling prenatale screening van de KNOV, worden de accreditatiepunten voor de counseling automatisch bijgeschreven in Peridos. Ga naar het KNOV Kwaliteitsregister, houd je kwaliteitsovereenkomst met een Regionaal Centrum bij de hand en volg de instructie voor het deelregister counseling prenatale screening.

Wanneer je je niet inschrijft bij het deelregister, of wanneer je geen verloskundige bent, ben je zelf verantwoordelijk dat de accreditatiepunten in Peridos worden bijgeschreven. Dit doe je door het deelnamebewijs te mailen naar contact@spsnh.nl. Je scholing wordt dan handmatig ingevoerd in Peridos.

 

RIVM: (bij)scholing voor counselors

Externe link
Heeft deze informatie geholpen? 1 persoon vond dit nuttig