Meer hertesten na upgrade NIPT-straat.

Meer hertesten na upgrade NIPT-straat

Het NIPT-laboratorium van het Amsterdam UMC, locatie VUmc, is vanaf november 2020 overgegaan naar een nieuwe versie van de NIPT-straat (VeriSeq 2.0). Het NIPT-laboratorium van het Erasmus MC volgt deze maand en dat van Maastricht UMC in maart/april 2021. Deze verplichte upgrade biedt een betere ondersteuning van de laboratoriumspecialisten bij het bepalen van de NIPT-uitslag. De leverancier heeft in deze upgrade de minimale eisen waaraan een test moet voldoen iets opgeschroefd. Hierdoor blijkt de nieuwe versie van de NIPT-straat in de praktijk iets vaker geen resultaat te geven en vraagt het NIPT-laboratorium vaker een hertest en dus een nieuw bloedmonster aan.

Ongeveer 80% van de hertesten (tweede bloedmonster) geeft alsnog een uitslag. Het heeft dus zin om een tweede bloedsample in te sturen.

Van de hertesten lukt ongeveer 1 op 5 niet. In dat geval kan een derde en laatste NIPT-aanvraag worden overwogen of kan de zwangere worden doorverwezen naar een Centrum voor Prenatale Diagnostiek om de mogelijkheden van een invasieve prenatale test te bespreken. Dit zal in de uitslag worden vermeld. Meer informatie vindt u op www.niptconsortium.nl/meerhertesten